PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Вторник 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Mikroregion KUNŠTÁTSKO - LYSICKO [ Микрорегион ]

Kraj přírodních parků a točířů


Rozkládá se ve východní části Českomoravské vrchoviny, v severozápadní části okresu Blansko. Kunštát protíná východozápadní silnice I. třídy č.150, která poblíž Boskovic křižuje severojižní silnici I. třídy č.43.

Centry mikroregionu jsou prastaré město Kunštát s hrnčířskou tradicí a obec Lysice s překrásným zámkem, kterou dnes reprezentuje především ovocnářská tradice.

Celková rozloha mikroregionu je 130 km2. Žije zde 9.300 obyvatel v 21 obcích: Bedřichově, Býkovicích, Černovicích, Dlouhé Lhotě, Drnovicích, Hodoníně, Kozárově, Krhově, Kunčině Vsi, Kunicích, Kunštátě, Lhotě u Lysic, Lysicích, Makově, Nýrově, Rozseči, Sebranicích, Štěchově, Tasovicích, Voděradech, Zbraslavci.

Příroda


Mikroregion Kunštátsko-Lysicko je tvořen přírodními parky. Přírodní park Halasovo Kunštátsko o rozloze 68,5 km2 byl vyhlášen v roce 1980. Svratecká hornatina (vyhlášen v roce 1990) má rozlohu 100,7 km2 a Lysicko (vyhlášen v roce 1994) má rozlohu 40,2 km2.

Nádherná krajina a potřeba její ochrany si vysloužila vytýčení řady přírodních prvků:

Kunštát - PP Kunštátská obora - park o rozloze 10,1 hektaru je unikátním přírodně-krajinářským segmentem prostředí se zámkem.

Lysice - PP Lysická obora - park o rozloze 61,3 hektaru obklopuje zámek. Nachází se zde více než 40 druhů listnáčů a 30 druhů jehličnanů, vzácných stromů a rostlin. Smrk ztepilý s obvodem 435 cm je zřejmě nejmohutnějším smrkem v ČR. V roce 2004 byl vyhlášen památným stromem.

Býkovice - PP Čtvrtky za Bořím - chráněné vstavačové rostliny.

Černovice - PP Habrová - skalní útvary, tzv. Rampirovy skály. PP Hersica - mokřadní lesní společenstva s výskytem chráněné bledule jarní. PP Kačiny - nejvýše položené bukové a habrové porosty s bohatým bylinným podrostem. PP Údolí Chlébského potoka - velký výskyt chráněných rostlin.

Rozseč nad Kunštátem - PP Cukl - úvalovité údolí s pramenným úsekem potoka a rybníčkem, významný biotop obojživelníků.

Tasovice - PR Rybník Ploník.

Lhota u Lysic - PP Žižkův stůl - skalní útvar.

KrhovMalý Chlum - výrazná krajinná domi-nanta s historickou a kulturní hodnotou, paleontologickými nálezy (na vrcholu halštatské hradisko), nádherné výhledy. Velký Chlum - pískovcové sochy od samouka Stanislava Rolínka.

PP - přírodní park; PR - přírodní rezervace; VKP - významný krajinný prvek

Členitá krajina přírodních parků s lesy plnými hub a malin je protkána turistickými cestami a cyklostezkami. V náručí přírody zde lze trávit dlouhé hodiny odpočinku nebo objevovat stále nové výhledy.

Zajímavosti


Bedřichov - barokní kostel sv. Mikuláše.

Černovice - barokní kostel sv. Jana Křtitele a fara.

Drnovice - Dominantu obce tvoří kostel Nejsvětější trojice - gotická stavba z roku 1426. Na návsi kvalitní barokní sochařská práce - socha sv. Floriána. V centru obce je nepřehlédnutelná tvrz (dnes radnice) a bývalý panský dvůr z konce 18. století.

Hodonín - Žalov - lesní hřbitov poblíž někdejšho tábora nucených prací, kde byli v době 2. světové války shromažďováni moravští Romové před transporty do vyhlazovacích táborů - památník.

Kozárov - Rozhledna s vyhlídkovou terasou ve výšce 24 m, výhledy na Jeseníky, Pálavské vrchy, Třebíčsko. U obce skautská, tábornická osada.

Kunštát - Zámek (viz titulní stranu) - první zprávy jsou z roku 1280, patří mezi nejstarší šlechtické hrady na Moravě. Zakladatelem byl Kuna, syn Heralta z Obřan. Jedním z pánů na Kunštátě byl i Jiří z Kunštátu a Poděbrad, český král. Zámek je národní kulturní památkou. Pod jižními zdmi zámku se nalézá psí hřbitov z konce 19. století, jeden z mála u nás dochovaných. Náměstí Krále Jiřího zdobí kostel sv. Stanislava - gotická stavba z 15. století, barokně přestavěná v 17. století, barokní fara a barokní dům z roku 1756, socha krále Jiřího z roku 1885.Hřbitovní kostel Sv. Ducha, krypta.
Město má dvě integrované obce - Rudku (Jeskyně blanických rytířů ). Komplex pískovcových soch od samouka Stanislava Rolínka. Socha T. G. Masaryka (13 m) byla zničena za 2. světové války. Areál je obklopen parkem, v němž je galerie soch a rozhledna na kopci Milenka. Ubytování, stravování. Vše je veřejnosti přístupné.), Újezd u Kunštátu (Hradisko s dodnes patrnými zbytky nápisů.)

Lysice - První písemná zpráva z roku 1308, pozůstatky hradu Rychvald ze 14. století. Na místě vodní tvrze byl v 1. pol. 17. století vystavěn zámek, turisticky velmi atraktivní a navštěvovaný objekt. V interiérech se nachází sbírka českého skla, porcelánu, soubory orientálních uměleckých předmětů, cenná sbírka zbraní, obrazů, nábytku a knihovna rakouské spisovatelky Marie Ebner Eschenbach (8 tisíc svazků). U zámku zachovalá pozdně renesanční terasovitá zahrada. Veřejnosti přístupný, několik prohlídkových tras.
Farní kostel Petra a Pavla ze 14. století. V kostele jsou umístěny původní insignie řemeslných cechů. Kostelu náleží misál z roku 1499 tištěný v Norimberku a misál cisteránský z roku 1688. Výzdoba kostela je v barokním slohu. Na náměstí korintský sloup se sochou Panny Marie z roku 1853 od brněnského sochaře Edeleho. Kaple s hrobkou u hřbitova z roku 1881 s ostatky rodiny majitelů panství (Piatti a Dubských).

Makov - Lesní vesnice v údolí dvou skalnatých hřebenů - Skřivánčí vrch‚ 620 m.n.m., s kruhovým výhledem na Drahanskou vysočinu a Jeseníky. Kaple Nejsvětější trojice kulturní památkou.

Nýrov - Partyzánská zemljanka obnovená v roce 1960, pomník padlým partyzánům.

Rozseč nad Kunštátem - Novostavba kaple sv. Antonína, v okolí bývalé stříbrné doly. Nejvyšší kopce na Kunštátsku - Horničí 701 m.n.m., Kulíšek 692 m.n.m.

Sebranice - Jedna z nejstarších obcí mikroregionu, na návsi původní rychta se žudrem z roku 1732, v okolí archeologické nálezy. Kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 13. století s renesančními náhrobky rytířů z Voděrad, plastika Madony z 15. století, barokní fara.

Voděrady - První zpráva o obci z roku 1287, z archeologických nálezů jsou doloženy ojedinělé nálezy, které svědčí snad i o pohřebišti. Zbraslavec - Historizující kostel P. Marie Lurdské, zachované hrnčířské dílny.

Na území mikroregionu je mnoho odkazů na odbojářskou a partyzánskou činnost období 2. světové válkyNýrov - Zemljanka a partyzánský pomník; Kunštát, Zbraslavec - Naučná stezka Cestami odboje.

Významné osobnosti


František Halas (1901-1949) - jeden z nejvýznamnějších českých básníků, jehož rod pocházel z nedaleké Rozseče. V roce 1945 byl jmenován prvním čestným občanem Kunštátu. Je se svou ženou pochován na kunštátském hřbitově. V roce 2004 otevřena pamětní síň.

Klement Bochořák (1910-1981) - básník a spisovatel, rodák.

Ludvík Kundera (1920) - básník a překladatel, znalec Halasova díla.

Vincenc Bednář (1910-1983) - kněz, narozen v Makově.

Karel Josef Beneš (1896-1969) - spisovatel, pobýval v Žerůtkách a sem umístil i děj svého románu Kouzelný dům.

Volný čas


SPORTOVNÍ ZAŘÍZENÍ

Hluboké u Kunštátu - lyžařský vlek 600 m.n.m., délka sjezdovky 350 m, 2 vleky, večerní lyžování, tratě pro běžecké lyžování;

Rudka u Kunštátu - lyžařský vlek v délce 350 m, večerní lyžování, motokrosová trať, kuželky;

Kunštát - sportovní hala, posilovna, tenisové kurty; Lysicepřírodní kluziště, sportovní hala, tenisové kurty, koupaliště;

Drnovice - tenisové kurty; Hodonínkoupaliště v arálu rekreačního zařízení Žalov.

KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ

Kunštát - Galerie MART, Pamětní síň Františka Halase a Klementa Bochořáka;

Lysice - letní kino;

Rudka, Kozárov - rozhledny.

Akce


Hrnčířský jarmark - Kunštát a hrnčířství patřilo k sobě v minulosti i dnes. Po roce 1993 byla navázána tradice hrnčířských jarmarků, která se těší velké oblibě. Kunštátské náměstí se změní v otevřené hlediště a své výrobky zde vystavují mistři řemesla z celé ČR. Hrnčířský jarmark probíhá vždy 3. víkend v měsíci září a získal si již svoje pevné místo v celorepublikovém kalendáři kulturních akcí.

Halasův Kunštát - Večery poezie a přidružené akce jako připomínka básníka Františka Halase. Probíhají nepřetržitě od roku 1969 vždy v měsíci říjnu a přivádějí do Kunštátu řadu literárních i hereckých osobností.

Zámek Lysice - Na zámku probíhá po celý rok řada akcí, jako jsou koncerty, šermířské turnaje, výstavy, divadelní představení, kostýmové prohlídky, výstavy květin; Lysické feérie - dvoudenní program.

Tradiční hody - Černovice, Kozárov.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.boskovicko.cz

AKTUALIZACE: Michaela Dvořáčková (Městské informační středisko Boskovice) org. 130, 21.01.2005 v 13:43 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA